Пропускане към основното съдържание

Топ 7 филми за 2013



Бидейки в позицията на заклет почитател на киното и най-вече на разбирането за кино като едно от най-обаятелните и вдъхновяващи изкуства, нямаше как да се стърпя да не споделя със Вас моя скромен списък от топ 7 филми за предходната година. Факт е, че 2013 г. беше изключително богата на разнообразни жанрове и тематики и не можах да огранича списъка до топ 5. Като почитател преди всичко на качественото съдържание и замисъл на даден филм, не е чудно, че списъкът ми няма да е пълен с количествено зрелищни и твърде бързо комерсиализирани продукти.

7.      Странични ефекти (Side Effects) 
    Силно го препоръчвам на всички почитатели на мистериозните филмови обрати. Това е психологически трилър, който ще Ви грабне още първите минути и ще Ви държи в напрежение и захлас до самия край. Филмът разказва за депресивната Емили (Rooney Mara), която чака своя съпруг (Channing Tatum) да излезе от затвора, той е попаднал там заради търговия с вътрешна информация. Когато това най-после се случва, нещата не се оправят и Емили попада в болница поради опит за самоубийство. Там среща доктор  Джонатан Банкс (Jude Law), който й предписва антидепресанти, сред които и ново експериментално лекарство с нетолкова предвидими ефекти. Дали обаче страничните ефекти ще са по вина на лекарството или нещо друго?

6.      Истинският Люин Дейвис (Inside Llewyn Davis)
  
   В тази квазибиографична драма братята Коен ни връщат в Ню Йорк през 1961 г., за да разкрият няколко тежки зимни дни от живота на Люин Дейвис (Oscar Isaac). На времето преуспяващ музикант в дуо, сега самотен и без покрив над главата си, Люин намира утеха във фолк музиката, но за жалост успехът все играе на криеница с него. Филмът проследява житейните драми, които вълнуват главния герой и носи усещане за тиха меланхолия, премесена с качествена музика и актьорска игра. Номиниран е за две награди Оскар.


5.      Крадецът на книги (The Book Thief)


  По детски очарователен, филмът описва живота на едно немско семейство по време на Втората Световна война. Малката Лизел (Sophie Nélisse) е осиновена от строгата Роза (Emily Watson) и дружелюбния Ханс Хуберман (Geoffrey Rush),  които от чужди за нея се превръщат в най-скъпото, което има. Когато започват гоненията срещу евреите, Ханс приютява в дома си сина на свой близък еврейски приятел, на когото дължи живота си. Малката Лизел се потапя в игри с връстниците си и най-вече с русокосия  Руди (Nico Liersch) и в четения на книги заедно с новия си приятел, криещ се в мазето Макс (Ben Schnetzer), на когото ежедневно описва как слънцето пари по кожата и как снежинките се топят в устата. Но когато войната започва да носи жертви, дори книгите не са достатъчно добро скривалище за малката Лизел и нейното въображение. Изключително вълнуващ и приказен филм,  с една номинация за Оскар.

4.      Син Жасмин (Blue Jasmine)

 
  И в този филм Уди Алън не изневярава на стила си, придържайки се към лековато трагичната атмосфера на своите творения, примесена с много хумор и ирония. Този път главната героиня е невротичната бивша богаташка Жасмин (Cate Blanchett), която никак не може да се примири да живее сред  простолюдието, включващо сестра си и нейните безпарични ухажори. Преди притежавала всичко, но загубила го заради измамните сделки на богатия си съпруг (Alec Baldwin), сега Жасмин си поставя за цел да си възвърне отново загубените пари по начина, по който умее най-добре – като съблазни друг богат ерген. Забавен и трагичен, поучителен и до болка откровен, този филм определено трябва да бъде сред списъка Ви за филми за гледане. Кейт Бланшет печели Оскар за него и се превръща в първата австралийка с две награди от филмовата Академия.

3.      Синият е най-топлият цвят (La vie d'Adele)  

  Вдъхновяващ и еротично нежен филм за любовните отношения между две млади момичета. Филмът е заснето по романа „Синьото е топъл цвят“ на Жюли Маро и се превръща в един от най-обсъжданите и чакани филми за 2013 г. Разказът за отношенията между синьокосата Ема (Léa Seydoux) и гимназистката Адел (Adèle Exarchopoulos) е фаворит на фестивала в Кан, където печели „Златна палма“. Адел е млада, непостоянна в желанията си, лута се непрестанно и търси това, което би я направило щастлива. Когато среща Ема – непокорна, смела и демонстративна студентка по приложно изкуство, животът на Адел вече е цветен и топъл като синия цвят. Именно благодарение на тази главозамайваща среща търсенията на Адел са вече прекратени, тя е там, където иска бъде.

2.      Най-добрата оферта (The best offer)

 Върджил Олдман (Geoffrey Rush) е богат самотник, търговец на антики, който е изключителен ценител на изкуството, особено на женските портрети. Липсата на личен живот е компенсирана от голямата негова страст да колекционира картини с женски образи. На 63-тия си рожден ден Върджил получава телефонно обаждане от потенциална млада клиентка – Клеър (Sylvia Hoeks), която се обръща към него с молба за оценка и помощ за продажба на нейните семейни антики и произведения на изкуството. Различното и мистериозното при Клеър обаче е, че тя упорито избягва лична среща с негои това още повече разпалва интереса и обсесията му към нея. Окована от собствените си страхове, Клеър не излиза от стаята си вече много години, но това не отдръпва Върджил, дори напротив, той осъзнава колко много си приличат с нея. Потопен в игра на скриване и разкриване, дали ценителят на женския образ ще успее да различи фалшификата от истинското творение?

1.      Тя (Her) 


  Действието на филма се развива в близко бъдеще и проследява живота на самотен автор на картички, потопен в монотонието на своето ежедневие. Животът на Тиъдор (Joaquin Phoenix) се люшка между изненадващо креативната работа и спомените по проваления му брак с Катрин (Rooney Mara). Един ден попада на реклама за нова операционна система, първата по рода си, която притежава изкуствен интелект. На самотата му е поставен край, когато си инсталира системата и започва да комуникира с гласа на Саманта (Scarlett Johansson). Глас, който е учудващо истински, съдържащ емоции, спомени и интелект. В свят, в който технологиите имат все по-голямо влияние върху стремежите и щастието ни, има ли значение дали ще са истински като почвата, морето или слънцето? Филм, който е пленяващо очарователен и носещ особено усещане за спокойствие и топлина. Екстраординарният сценарий на Спайк Джонз му и носи Оскар в тази категория.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вятър

И тази нощ ще бъда Вятър, вилнеещ тъй самотен из града, ще бъда без лице, тяло и без сянка, за да не мога лесно да се приземя. А Вятърът захвърля всички чувства, които го потискат и шептят, обаче с думи, завързани със котва, те приказка измислена четат. А Вятърът не вярва на онези, които свалят от небето му звезди и в дар му дават всичките комети, реалност иска той – не ще ги оцени. Виелица е, но зима е, нормално. Вятърът замръзна под дъжда и бе подминат тъй профанно, и бе убит от всеки със слова. Но мина някой и стопли го за малко и светнаха по-ярко нощните звезди, реших да бъда Вятър, но за кратко, изгубих се в най прекрасните очи. (26.12.2011)
  Сред снега звънлив и тихо в мрака през нощта изникна минзухар. И дълго беше сам, но ето стана наоколо лилав простора цял. Лъчите стопиха снежната премяна и всяко тайно чудо стана явно. Земята зажадува дъхава промяна, теменужена мелодия засвири трайно. Деца извика пролетната песен в букет от трепети поникнали, за радост, за живот чудесен след бурите се раждат изгреви.

И люляците се превърнаха във птици..

И люляците се превърнаха във птици, когато срещнах твоята усмивка, а беше пролет, боцкаха карфици от минали любови в болезнена обвивка. И слънцето с дъжда измисли песен, а мен престана да ме има, разтворихме се в цвят телесен, един във друг се смесихме двамина. А вятърът разпали огъня изстинал, в секунди светът се преобърна когато сляхме се в едно, но ето, как съня в реалност да превърна? 22.05.2012